Doc.gr
Posted: Tuesday, 06 October 2015
Απλοποίησε τη ζωή σου για να μειώσεις το στρες

Απλοποίησε τη ζωή σου για να μειώσεις το στρες

Από: Φύσσα Ν. Ελένη, Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης, Ψυχοθεραπεία παιδιού, εφήβου κι ενήλικα.

Η αναγέννηση μίας παλιάς ιδέας – το να ζούμε μία πιο απλή ζωή - δε μας κάνει έκπληξη, από τη στιγμή που πολλοί άνθρωποι νιώθουν να κατακλύζονται από στρες στα πλαίσια μίας ζωής πολύπλοκης, μίας ζωής σε γρήγορους ρυθμούς. Το κίνημα «απλοποίησε τη ζωή σου» διακυρήττει την αξία μίας πιο ισορροπημένης ζωής με λογότερο στρες, περισσότερη σκέψη, περισσότερη ενδοσκόπηση και επαφή με τον εαυτό μας.

Το να είμαστε περιτριγυρισμένοι από πολλαπλά ερεθίσματα είναι μία συνεχής πηγή στρες. Όταν δηλαδή, είσαι περιτριγυρισμένος από περισσότερα πράγματα από αυτά που μπορείς να διαχειριστείς και να αντιμετωπίσεις, ο εγκέφαλος σου παίρνει το μήνυμα ότι «έχεις χάσει τον έλεγχο». Και τελικά γίνεται φαύλος κύκλος, δηλαδή, νιώθω στρες από τα πολλαπλά ερεθίσματα και υποχρεώσεις, νιώθω να «έχω χάσει τον έλεγχο», στον οργανισμό μου εκλείεται η ορμόνη κορτιζόλη (η ορμόνη του στρες), με αποτέλεσμα να στρεσάρομαι ακόμα πιο πολύ.
Τι μπορώ να κάνω λοιπόν;
  1. Ξεκαθάρισμα: Ξεκαθάρισε τι σου αρέσει και τι όχι, τι σου ταιριάζει και τι όχι, τι θέλεις να κρατήσεις και τι όχι. Ξεκίνησε από τα πιο απλά, από το να «καθαρίσεις» τη ντουλάπα σου. Κράτα αυτά πυ σου αρέσουν και φοράς και τα υπόπλοιπα πέτα τα ή χάρισε αν είναι σε καλή κατάσταση. Βγάλε έξω από τη ζωή σου τα «άχρηστα» πράγματα, τα σκουπίδια. Βγάλε έξω από τη ζωή σου όσα έχεις συσσωρεύσει και δε σου χρησιμεύουν πια, παρά σε πιέζουν, είτε είναι αντικείμενα, είτε σχέσεις.
  2. Κλείσε την τηλεόραση, κλέισε το κινητό: Κάνε λίγη αποτοξίνωση από την τεχνολογία και την «ενημέρωση». Κλείσε έστω και για κάποιες ώρες το κινητό σου, την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το ραδιόφωνο, τα video-games.
  3. Κάνε τον προγραμματισμό των υποχρεώσεων-δραστηριοτήτων σου με βάση λίστα προτεραιοτήτων: Πόσες και πόσες φορές δεν έχουμε παραπονεθεί ότι οι «ώρες της μέρας δε μου φτάνουν»!  δεν είναι όμως οι ώρες το πρόβλημα. Το θέμα είναι ότι γεμίζουμε ασφυκτικά το καθημερινό μας πρόγραμμα με δραστηριότητες και υποχρεώσεις που συχνά είναι χωρίς ουσία και νόημα ή που δεν είναι σημαντικές ή που δε μας αρέσουν καθόλου, ή που δε μας ταιριάζουν καθόλου και που τα κάνουμε για να έχουν οι άλλοι «καλή εικόνα για εμένα». Το να είμαστε συνέχεια στο τρέξιμο, υπεραπασχολημένοι, γίνεται συνήθεια και μάλιστα κακή συνήθεια, γιατί μας κάνει σκλάβους σε έναν τρόπο ζωής με συνεχή ένταση. Πες ναι μόνο σε δραστηριότητες και υποχρεώσεις που πραγματικά θέλεις να κάνεις και απολαμβάνεις ή που έστω σου είναι ουσιαστικά χρήσιμες. Με άλλα λόγια, μάθε να λες ΟΧΙ.


  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: