Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Δευτέρα, 12 Οκτωβρίου 2015
Η κατάθλιψη στην εφηβεία- τι να κάνετε για να βοηθήσετε τα παιδιά σας!

Κατάθλιψη στην εφηβεία - Η πρόληψη ξεκινά με τη γονεϊκή στήριξη

Από: Φύσσα Ν. Ελένη, Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης, Ψυχοθεραπεία παιδιού, εφήβου κι ενήλικα.
Προλάβετε την εφηβική κατάθλιψη αφού πρώτα την κατανοήσετε
Η εφηβική κατάθλιψη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα ψυχικής υγείας, το οποίο μπορεί μακροπρόθεσμα να προκαλέσει επιπρόσθετα προβλήματα τόσο συναισθηματικά, όσο και σωματικά. Δυστυχώς δεν μπορούμε  να προλάβουμε όλα τα είδη της εφηβικής κατάθλιψης, αλλά υπάρχουν και καλά νέα. Μπορείτε να προάγετε τη σωματική και ψυχική υγεία του παιδιού σας  χτίζοντας του μία υγιή αυτοπεποίθηση και έναν αποτελεσματικό τρόπο αυτοδιαχείρισης. Με αυτό τον τρόπο το βοηθάτε να διαχειρίζεται καλύτερα τις στρεσογόνες καταστάσεις, τις καταστάσεις δηλαδή που πυροδοτούν την κατάθλιψη.
Αίτια 
Δεν υπάρχει μία ξεκάθαρη αιτία που να προκαλεί την κατάθλιψη. Και γενετικά- κληρονομικά και περιβαλλοντικά αίτια παίζουν ρόλο. Δηλαδή, κάποιοι έφηβου είναι  πιο επιρρεπείς στην κατάθλιψη από άλλους, όπως:
  1. Παιδιά με καταθλιπτικούς γονείς
  2. Παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς και άγχος
Επιπλέον τα κορίτσια είναι πιο ευάλωτα, σε σχέση με τα αγόρια, στο να αναπτύξουν εφηβική κατάθλιψη, διότι είναι πιο πιθανό να έχουν προβλήματα όπως:
  1. Αυτοεκτίμησης
  2. Κακής εικόνας σώματος
  3. Δύσκολες σχέσεις μα συμμαθητές και συμμαθήτριες
Και τέλος, ένας στρεσογόνος παράγοντας που είναι κοινός για αγόρια και κορίτσια είναι η απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου.
Πως επηρεάζονται οι έφηβοι από την κατάθλιψη
Συχνά βλέπουμε εφήβους που πάσχουν από κατάθλιψη να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ και ναρκωτικών ουσιών, να μην πηγαίνουν καλά στο σχολείο και να έχουν παραβατική συμπεριφορά. Η εφηβική κατάθλιψη συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αυτοκτονιών καθώς και με αυξημένες πιθανότητες υποτροπών της νόσου στο μέλλον, στην ενήλικη δηλαδή ζωή.
Τι μπορεί να κάνει η οικογένεια
  1. Επαινείτε τις ικανότητες του παιδιού. Οι έρευνες δείχνουν πως όταν ένα παιδί δεν τα πάει καλά στο σχολείο μειώνεται η αυτοπεποίθηση του και αναπτύσσει με τον καιρό μία αρνητική εικόνα εαυτού, πράγμα που μπορεί να οδηγήσει σε κατάθλιψη. Ενθαρρύνετε το να ασχοληθεί και με άλλα πράγματα, πέραν του σχολείου, και επαινέστε το για αυτά . Όπως: μουσική, αθλήματα, διαχείριση σχέσεων.
  2. Προωθήστε τη συμμετοχή του σε ομαδικές δραστηριότητες. Βοηθάνε στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης και βελτιώνουν το κοινωνικό- υποστηρικτικό του δίκτυο.
  3. Ενθαρρύνετε τη σωματική δραστηριότητα. Συμβάλει  στη μείωση των πιθανοτήτων έναρξης της κατάθλιψης αλλά και στη μείωση των συμπτωμάτων.
  4. Υποστηρίξτε το. Η υποστήριξη των γονέων (το να ενδιαφέρεστε να το ακούτε, το να δείχνετε το ενδιαφέρον σας για τα προβλήματα του και το να σέβεστε τα συναισθήματα και τις απόψεις του) προσφέρει προστασία από την κατάθλιψη.
  5. Μιλήστε του. Το πρώιμο στάδιο της κατάθλιψης είναι η απομόνωση. Εάν το έχετε ήδη παρατηρήσει, φροντίστε να αφιερώνετε  κάθε μέρα χρόνο στο παιδί ώστε να μιλάτε.
Εάν είστε προβληματισμένος/-η σχετικά με το αν το παιδί σας πάσχει από κατάθλιψη, μιλήστε με έναν επαγγελματία ψυχικής υγείας. Αν είστε ήδη ένας γονέα που πάσχει από κατάθλιψη, φροντίστε να ακολουθήσει το παιδί σας ένα πρόγραμμα πρόληψης και μάθετε εσείς για το το πως να το βοηθήσετε.

  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: