Doc.gr
Δημοσιεύτηκε: Τρίτη, 20 Οκτωβρίου 2015

Άγχος: Τι είναι και πως να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά


Από: Φύσσα Ν. Ελένη, Ψυχολόγος, Πτυχιούχος Πανεπιστημίου Κρήτης, Ψυχοθεραπεία παιδιού, εφήβου κι ενήλικα.
Το στρες είναι μία αίσθηση συναισθηματικής η σωματικής έντασης, ή και τα δύο μαζί. Το συναισθηματικό στρες, το άγχος δηλαδή, συνήθως συμβαίνει όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με καταστάσεις που δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε. Ο κάθε ένας από εμάς μπορεί να θεωρεί στρεσογόνο παράγοντα μία κατάσταση διαφορετική από ότι ένας άλλος άνθρωπος.
Το σωματικό στρες έχει να κάνει με σωματικές αντιδράσεις που έρχονται μετά από διαφόρων ειδών ερεθίσματα. Για παράδειγμα μία εγχείρηση είναι δυνατόν να φέρει σωματικό στρες. Το σίγουρο είναι πως το σωματικό στρες θα οδηγήσει σε συναισθηματικό στρες (άγχος) και το άγχος σε σωματικό στρες σαν φαύλος κύκλος.
Η ανάγκη να διαχειριστούμε αποτελεσματικά το στρες είναι επιτακτική και θα έπρεπε να είναι προτεραιότητα μας. Ο διαχειρισμός του στρες περιλαμβάνει το να μπορούμε να ελέγξουμε και το να μπορούμε να μειώσουμε την ένταση. 
Αξιολογήστε το στρες:
  • Στάση- απόψεις: Η θετική ή αρνητική στάση κάποιου ανθρώπου θα επηρεάσει και το κατά πόσον θα εκλάβει μία κατάσταση ως στρεσογόνο ή όχι. Κάποιος με αρνητική στάση, πιο συχνά σε σχέση με κάποιον που έχει θετική στάση, αναφέρει περισσότερο στρες.
  • Φυσική κατάσταση: Μία κακή διατροφή θέτει το σώμα σε κατάσταση στρες και αποδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα, την ικανότητα δηλαδή, του οργανισμού να αντιμετωπίζει π.χ. τις μολύνσεις, τους ιούς. Κακή διατροφή μπορεί να σημαίνει μη υγιεινές διατροφικές επιλογές, το να μην τρώμε αρκετά ή το να τρώμε σε ακανόνιστα ωράρια. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε μη επαρκή  πρόσληψη θρεπτικών συστατικών. Αυτού του είδους το σωματικό στρες μειώνει τη δυνατότητα μας να αντιμετωπίζουμε το συναισθηματικό στρες, διότι με το να μην παίρνουμε τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά επηρεάζεται η δυνατότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τις πληροφορίες που δέχεται καθημερινά.
  • Σωματική δραστηριότητα: Ακόμα και το να μην έχουμε αρκετή σωματική δραστηριότητα μπορεί να επηρεάσει τα επίπεδα του σωματικού και ως εκ τούτου και του συναισθηματικού στρες (άγχους). Η σωματική δραστηριότητα έχει πολλά οφέλη. Βελτιώνει την ποιότητα ζωής, το συναίσθημα της ευεξίας, ακόμα και την αυτοπεποίθηση μας.
  • Δίκτυο υποστήριξης: Όλοι χρειαζόμαστε ένα δίκτυο υποστήριξης στο οποίο να βασιζόμαστε για να πάρουμε στήριξη και υποστήριξη στις δύσκολες μας στιγμές. Το να έχουμε λίγη μόνο ή και καθόλου υποστήριξη μας κάνει να δυσκολευόμαστε να έρθουμε αντιμέτωποι και με τις πιο απλές στρεσογόνες καταστάσεις. Και οι πιο απλές στρεσογόνες καταστάσεις μας φαίνονται πολύ απειλητικές.
  • Χαλάρωση- ευχαρίστηση: ΟΙ άνθρωποι χωρίς εξωτερικές δραστηριότητες, χόμπι ή τρόπους να χαλαρώνουν, δυσκολεύονται περισσότερο να διαχειριστούν τις στρεσογόνες καταστάσεις και το στρες γιατί δεν έχουν τρόπους να διώχνουν την ένταση και τρόπους να βρίσκουν ευχαρίστηση.


  • Διάδωσέ αυτό το άρθρο: